Hey ! Welcome to BSBG World

Friday, November 26, 2010

Mesej Berantai


Pelik ! Hairan ! Sakit ! Benci ! Ape la yang korang bodoh sangat nak sebar-sebar mesej berantai nie.. tau tak mesej berantai tu ape ? ikut istilah aku sendiri mesej berantai ialah ade seorang makluk bodoh buat la satu mesej atau nota ringkas lalu dia suruh orang lain sebar kan kepada orang2 lain.. paham tak ? adoi ! buat2 paham da la.. tak kan la aku nak terangkan balik.. Sekarang nie bende yang bemain kat pikiran aku, perlukah kite pecaye mesej berantai ini ?

Okey ! sekarang nie aku nak kongsi la beberapa jenis mesej berantai.. tapi ayat dia aku da lupe la, just ingat isi penting je.. tapi chill je okey !

Contoh 1 : Jika anda sayangkan ibu anda, sila sebarkan mesej ini kepada 10 orang kenalan anda.. Ini ialah amanah !
Bebelan Aku : Sekarang nie pikir secara orang pandailah ! Kau sayang mak kau, mane yang kau buat, sebarkan mesej nie kepada 10 orang ke tolong mak kau lipat baju, kemas rumah, masak n bla bla bla ? So dapat rase tak sayang orang sebarkan mesej tu sangat bodoh.. hahahak ! memang pon !
 ....
Contoh 2 : Sebarkan mesej ini kepada budak PMR 2009 yang ingin mengambil keputusan.. Jika anda sebarkan insyaallah keputusan anda cemerlang tetapi jika tidak jangan menyesal sekiranye keputusan aku menyedihkan..
Bebelan Aku : Mesej nie aku dapat mase aku PMR dulu.. aku bukan nak bajet la.. aku tak sebar pon mesej nie tapi result aku okey je.. 5A ? okey la tu ! aku nie bukan pandai sangat pon.. kelas pon teruk je.. daripada orang sebuk sebarkan mesej bodoh tu lagi teruk.. A pon tade.. ape la ! Okey ! kite ikut pikiran orang pandai lagi.. Kalau mesej tu betul, baik budak PMR tak payah belajar lepas tu tunggu mesej tu sampai dan sebar kat orang lain.. Result keluar 8A ! hahahahahahak ! otak kau ! Kalau macam tu kat malaysia nie boleh seratus peratus 8A tau.. Kite nak sesuatu kite mesti usaha.. lepas da usaha kite kene tawakal.. betul tak ?

Contoh 3 : Sebarkan mesej ini kepada 10 orang kenalan anda.. Jika anda sebarkan insyaallah dalam mase 2jam anda akan menerima rezeki yang menimpa luah.. Tetapi jika tidak anda aku menerima musibah..
Bebelan Aku : Hahahahak ! aku tergelak tengok orang sebarkan ajaran sesat kat aku.. sorry la bro ! aku langsung tak caye ! Kite pikir orang pandai lagi ! hehe ~ Kalau betul lah bende bodoh nie betul, kat malaysia nie ramai orang kaye.. ialah lah tunggu mesej nie sampai lepas tu sebarkan.. 2jam kemudian rezeki banyak.. ergh !Aku tak sebarkan pon mesej nie.. okey je aku ! sihat ! hidup.. 

Korang paham tak maksud aku ? aku nak cakap korang jangan la caye bende nie semua.. aku rase la bende nie antara bende yang nak menyesatkan kite.. AJARAN SESAT ! tapi macam mane pulak dengan mesej hari kawan sedunia, hari I love you sedunia dan banyak jenis hari lagi ? yang aku pelik lagi keling hari kawan sedunia 1 tahun bape kali ae ? eye la kadang2 1tahun aku dapat 5 6 kali.. so aku pelik ? hari I love you sedunia macam mane pulak ? bodoh ! pikir la sendiri ! ade otak dan akal kan ?


p/s : Semalam aku mimpi aku masuk PLKN ! hahahhak

48 comments:

adrinaqamarina said...

ne pon memang tak port pon, buang abes duet orang kalau memalu hp la. kalau internet tu pon sama. adoi la.

yang tak boley blah bila kaitkan dengan islam la, tu nak buat orang takot la. kononnya kalau tak sebarkan, akan ditimpa malang 40 taun la.

Nieza Mi-cha said...

hahahaha!~ setuju sangat2 la entry nih... pikir care orang pandai la kan... memang sape2 yg bg msg cam tuh terus delete... malas nak layan... cam orang bodoh jek nak sebarkan... wat bazir kredit... tp contoh no 3 paling aku menyampah... byk kali dapat... sila lah pikir ikut care orang pandai yer sape2 yg terpengaruh tu... haha!~XD

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

adrinaqamarina :
tu la sy kate mcm ajaran sesat..
pikir org takot ke..
soryy la..

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Nieza Mi-cha :
sy pon bnyk kali dapat no3 tu..
kdg2 mcm nak ceramah je org tu..
erghh !

SUPERMAN said...

aku kalau dapat msg berantai ni, terus delete. malas nak baca.. kalau baca dah kena hantar kat org lain plak.. hampeh..

Encik Tikus said...

aku tak selalu dapat mesej berantai nie.. tapi selalu dapat mesej seram seram pukul 2 3 pagi.... pehhh Y,Y

CT AiSYaH said...

Btol tu ! Sesape yg nk sebar2 bnde alah tu mmg tak de otak ! buang mase je !!

titirara said...

Tira pon byk dapat mesej mcm ni .
tpi tira tak pernah sebarkan pon sbbnye buat habis kredit dan ianye memperbodohkn diri sendri .. kite ade akal kite pikir , yg takde akal dok pi sebar tu , pikir ar sendiri k :D

hehe , over jabb :D

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

SUPERMAN :
bace pon x pe..
bukan ade ape pon ! hehehe!

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Encik Tikus:
tu mesej ape tu..
hantu kacau ae ?

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

CT AiSYaH :
tau x pe..

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

titirara :
bukan setakat bodokan diri sendiri..
tapi jadi bodo terus !
hahahak !

Zulfahmi Abidin said...

huh.kurafat semua nie kan.aku tak pernah sebarkan ikut msg tuh pon.sape yg anta kat aku kene ceramah dgn aku adelah.bagus jgk ko share pendapat kau nie.bia org yang bace sedar sikit.

Terkini:
1. Eh! Kenape Nama Kau Vicky?
2. Saranan Aku Untuk Kerajaan
3. Sharing Is Kongsi Lah. Sampai Bile Aku Nak Cakap Sharing Tuh Bukan Caring

Cik Gallus Gallus said...

best dohh kalau dpt msk PLKN.
teringin nak masuk

En iLham said...

aku malas nak layan dah surat berantai ni. sampai hantar pos kat umah pun ade. adeh. bahaye kalau kite taksub ngan benda ni. boleh terpesong akidah walaupun apa yang disuruh tu baik. sebab kita buat sebab takut kene musibah ataupun berharap akan dapat rezeki melimpah ruah. bukannya ikhlas kerana Allah Taala

bahaye wei. kepada yang pernah antar surat berantai tu bawak2lah bertaubat

p/s : panjang plak membebel kat sini

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Zulfahmi Abidin :
aku pon kdg2 kasi ceramah gak kat org mcm tu..
aku mmg dari dulu bgs ! hahahak !

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Cik Gallus Gallus :
mmg best kot rasenye !

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

En iLham :
betul tu..
kite pikir la sendiri..
komen pnjg2 la best !

muhamadsufian89 said...

dah lama x dpt mesej mcm ni..
dulu2 slalu gak dapat..
geram je rasa kan..

*cantik blog,jeles tengok*huhu

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

muhamadsufian89 :
same la sy cikgu..
waaa !

tengs la.. bersusah payah nak edit nie !

muhamadsufian89 said...

nanti ajar ye mcm mana nak buat blog jadi canti camni..hehe

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

muhamadsufian89 :
awk kne tnye dulu..
nnti sy ajar kan.. heee~
tpi add la facebook dulu..
senang sikit..
hee~

muhamadsufian89 said...

owh ok2..nanti add ye..
jangan ignore pulak nanti..huhu

Amirrah Zawani said...

kalau dpt msg cani..
i wat tataw je..
malas lah nk sebar2kan..

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

muhamadsufian89 :
okey !

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Amirrah Zawani :
same la kite !

ct kamila said...

penat laa msj berantai2 ni..

kalo bg rantai br best!
kihkih

:P

nas said...

slalu kat fb ader mesej suh sebar2 kan..xkira la nak sebarkan ape jenis malklumat...tp aku malas nak sebarkan..kecuali ia ader manfaat~

Fakhrur Razi berkata said...

aah
kdg2 dalam diam-diam kita ada niat takut dn terpaksa post juga
boleh jadi salah hukum tuh
bahaya juga benda ni makin menjadi-jadi sekarang @@

Zulfahmi Abidin said...

ceh.dye puji diri sendiri pulak dye..^_^

Terkini:
1. Contest Makan Ayam
2. Eh! Kenape Nama Kau Vicky?
3. Saranan Aku Untuk Kerajaan

little black dress said...

if piqa dapat msj cm2, piqa biarkan aje,,tapi dulu time baru ado henpon, piqa ade gak 4wardkan..
terase kebodohan nyer now..hoho
;P

NAJ HEBAT said...

hah. jgn lu nak percaya benda2 mcm tuh. gua duk diam2 je, malas nak fwrd.

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

ct kamila :
tau tak pe..
kalau rantai berbaloi la skit ! hee~

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

nas :
kat facebook pon ade gak..
lagi bodo siap cakap mesej dari setan..
hahahahk !

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Fakhrur Razi berkata :
betul 2..
sebab kite buat takot la bnde tu jd tak betul..
ape la !

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Zulfahmi Abidin :
eye la !
bila lagi aku nak puji diri aku..
hee~

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

little black dress :
hahahak !
eye la !
sekrg baru tau mane betul mane salah kan..
hee~

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

NAJ HEBAT :
sama la gua..
gua mmg tak caye..
kdg2 nak maki pon ade !

Heidi Shafiq said...

menyampah aku ngn msg berantai ni..

Hellioz said...

in the end?
let em b em...
done~

ⒸⒶⒽⒶⓎⒶ said...

buad bodo je bende2 ni :)

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Heidi Shafiq :
aku pon menyampah gak !

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Hellioz :
maaf ?
hee~

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

ⒸⒶⒽⒶⓎⒶ :
tau pon..
wt pndai pon boleh !

Zulfahmi Abidin said...

yelah.ko puji la diri kau tuh bnyak2.bdway.agak2 krismas nanti kau dah update entry belum eak.hahaha.lame sgt aku tunggu kau update lah.^_^
Terkini:
1. Besok Kau Dah Tua Kau Tahu Lah
2. Contest Makan Ayam
3. Eh! Kenape Nama Kau Vicky?

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Zulfahmi Abidin :
hahahak !
sengal la !
aku malas nak nak update..
lagi pon otak berkecelaru !
ceh !

Solihin Zubir said...

mmg tak pernah percaya pun ngan mesej2 camtu..
tp hairan.. masih ramai yg percaya benda karut tu..

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

Solihin Zubir :
sy pon x caye !

About Me

My photo
Nur Hafizah Binti Za'ba, 21 Tahun. Aku mula berbloging dari umur aku 16 Tahun mean 2010. Kenapa ? Sebab aku suka menghayati dunia yang indah dan ianya tercemar disebabkan wujudnya KAU.